• podatki

  Zajčeva cesta 23
  1218 Komenda


  obcina@komenda.si

  Telefon: 01/ 724 74 00
  Faks: 01 / 834 13 23

 • SPREMENJEN PROTOKOL PCR TESTIRANJA

  Ministrstvo Republike Slovenije za zdravje je odločilo, da se z današnjim dnem, torkom, 1. februarjem 2022, spreminja protokol testiranja na okužbo z novim koronavirusom, ravno tako se spreminja veljavnost tako imenovanih COVID potrdil.

  Hitri antigenski testi

  Zaradi visokega števila dnevno potrjenih okužb odslej pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bodo več potrjevali s PCR-testiranjem, razen za izjeme.

  Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Oseba bo prejela t. i. slovensko digitalno potrdilo o prebolelosti, ki bo začelo veljati po koncu izolacije, ki se jo lahko prekine po sedmih dneh z negativnim testom. Potrdilo o prebolelosti na podlagi hitrega testiranja je veljavno samo v Sloveniji.

  S pozitivnim hitrim antigenskim testom (HAGT) pri pooblaščenem izvajalcu, bo generirano slovensko digitalno potrdilo.

  V Kamniku lahko opravite HAGT test pri pooblaščenem izvajalcu pri Domu kulture Kamnik, kjer testiranje izvaja Zdravstveni zavod Zdravje.

  Termini:

  • sreda, 2. februar 2022, od 15. do 19. ure,
  • četrtek, 3. februar 2022, od 8. do 12. ure,
  • petek, 4. februar 2022, od 14. do 18. ure.

  Oseba s simptomi, ki bo na hitrem testu negativna, se mora za 72 ur samoizolirati, če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test.

  PCR testi

  Na PCR test bodo prebivalce odslej naročali le izbrani osebni zdravniki, nanj pa bodo napotene le posebej ogrožene osebe iz naslednjih skupin:

  • kronični bolniki, nosečnice,
  • osebe z oslabljenim imunskim sistemom,
  • otroci s kroničnimi boleznimi.

  Vsi ostali prebivalci lahko PCR-test opravijo le še samoplačniško.

  Veljavnost COVID potrdila o cepljenju

  S 1. februarjem 2022 se uveljavlja omejitev veljavnosti digitalnega COVID potrdila o cepljenju na 270 dni, in sicer:

  • cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1. Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNA cepivo (BionTech/Pfizer ali Moderna). Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi. Veljavnost digitalnih covidnih potrdil za otroke od 6 do 18 leta ni omejena;
  • digitalno covidno potrdilo prebivalcev, ki so polno cepljeni (cepljeni z obema odmerkoma, vendar brez tretjega, poživitvenega odmerka) velja 270 dni od zadnjega cepljenja. To so potrdila 1/1 in 2/2. To pomeni, da morajo vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, prejeti tretji, poživitveni odmerek cepiva, da bi koda QR na njihovem PCT potrdilu veljala še naprej.

  Cepljenim s prvim odmerkom cepiva se v 180 dneh po prebolevnosti prizna polna cepljenost že po enem odmerku cepiva.

  Besedilo: Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik