• podatki

  Zajčeva cesta 23
  1218 Komenda


  obcina@komenda.si

  Telefon: 01/ 724 74 00
  Faks: 01 / 834 13 23

 • Poziv k izpiranju hišnih vodovodnih omrežij

  Spoštovani!

  Vsem lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinski objekti, objekti za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe idr.), ki so v nastalih okoliščinah (COVID-19) za daljše obdobje prekinili uporabo pitne vode svetujemo sledeče. Zastajanje pitne vode v hišnih vodovodnih omrežjih lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode (razvoj mikroorganizmov, izločanje nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo idr.) in s tem potencialno nevarnost za zdravje ljudi, zato je pred ponovnim odprtjem priporočeno njihovo izpiranje! Navodila postopka so opisana na spletni strani NIJZ (https://bit.ly/2Ve4g2Q) oz. če povzamemo:

  1. Po vsaki daljši odsotnosti priporočamo intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja. Omrežje je priporočljivo izpirati najmanj 15 minut oziroma do stabilizacije temperature.
  2. Voda naj na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj 2 minuti toliko časa, da se temperatura vode ustali, curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika.
  3. Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni izpiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

  V skladu s pridobljeno informacijo še opozarjamo, da je po presoji potrebno ukrepati tudi v zvezi z morebitno problematiko legionel (Vir: NIJZ).

  Pozivamo vas k pravočasnemu ukrepanju.

  Lepo vas pozdravljamo in vam želimo vse dobro.